ISO 22000
Povećanje zahteva korisnika za bezbednom hranom dovelo je do stvaranja sistema menadžmenta bezbednošću hrane koji se temelje na HACCP principima. Standard ISO 22000 integriše principe koje predviđa HACCP, korake primene formulisane u Codex Alimentarius-u i sistemske procedure definisane u ISO 9001.
Norma ISO 22000 predstavlja dobru referencu za upravljanje bezbednošću hrane i ujedno je prvi standard koji je namenjen celom prehrambenom lancu. Ovo nije samo standard za proizvodača hrane, već je u pitanju standard koji mogu primeniti svi partneri u lancu „od njive do trpeze“. Suština standarda je da se planira, razvija, implementira, primenjuje, održava i unapređuje sistem menadžmenta bezbednošću hrane, usmeren ka plasmanu prehrambenih proizvoda koji su potpuno bezbedni za krajnjeg korisnika.
Ovaj standard je alat namenjen svim menadžerima od primarne proizvodnje, preko prerade, skladištenja i transporta, sve do maloprodaje i uslužnih delatnosti, dajući svetski prepoznatljiv, zajednički okvir za celokupnu industriju hrane. Uzajamna veza zahteva, između standarda ISO 22000 i ISO 9001 dozvoljava laku integraciju ova dva sistema menadžmenta.
