HACCP

HACCP je naučno zasnovan princip koji podrazumjeva dobru higijensku praksu (GHP) i dobru proizvođačku praksu (GMP). Kao rezultat HACCP studije, izrađuje se HACCP plan u kome su identifikovane kritične kontrolne tačke (CCP) i način monitoringa nad njima. Svaki HACCP plan je specifičan i individualan, prilagođen tačno određenom proizvodu ili procesu.

HACCP sistem je primenjiv za sve proizvođače i prerađivače hrane i drugih proizvoda čije konzumiranje može ugroziti zdravlje korisnika. Primenjiv je i prilikom proizvodnje predmeta koji dolaze u dodir sa hranom. HACCP sistem se najčešće implementira u organizacijama koje u svojoj delatnosti imaju dodira sa hranom (proizvođači i prerađivači hrane, hoteli, restorani i sl.).

Osnovne koristi za preduzeća koja implementiraju HACCP sistem su:

  • Veća pouzdanost u zdravstvenu bezbednost proizvoda

  • Smanjenje mogućnosti trovanja hranom

  • Identifikacija i eliminacija opasnosti i smanjenje rizika

  • Uvežban opoziv proizvoda u slučaju vanredne situacije

  • Zadovoljenje zakonske regulative

  • Povećanje zadovoljstva korisnika

Kao konsultanti u ovoj oblasti mi vam možemo pružiti:

  • Identifikaciju kritičnih kontrolnih tačaka

  • Uspostavljanje dobre higijenske i proizvođačke prakse

  • Izradu HACCP planova i ostale HACCP dokumentacije

  • Edukaciju za vođu HACCP tima

  • Edukaciju za interne proveravače HACCP sistema

  • Pomoć pri internoj proveri HACCP sistema

  • Priprema za sertifikaciju i prisustvo prilikom sertifikacije

Hajde da sarađujemo

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa nama možete nas kontaktirati bilo kada.